AVANTAJELE MEDIERII PENTRU PARTI

Medierea se fundamenteaza pe principiul win-win(câstig-câstig), principiu in conformitate cu care fiecare dintre parti are ceva de câstigat si nu exista invinsi.
Un punct forte al medierii fata de rezolvarea diferendului prin metoda clasica de solutionare a litigiilor este si celeritatea procedurii.
Legea prevede o anumita taxa de timbru pentru a introduce o actiune in justitie. La aceasta se adauga taxele pentru copierea actelor din dosar, taxele pentru promovarea cailor de atac, onorariile destinate avocatilor pentru fiecare cale promovata.
In situatia in care judecatorii comit erori, procesul trebuie rejudecat de o instanta superioara.
Intr-o atare situatie este dificil de estimat cât de mari vor fi cheltuielile totale ale unui justitiabil.
Fata de aceste aspecte este preferabila apelarea la mediator care ar presupune cheltuieli financiare reduse dar, mai ales, reducerea timpului de solutionare a diferendelor si obtinerea unui rezultat multumitor pentru toate partile implicate.
Un alt avantaj al medierii este acela ca intreaga procedura se desfasoara cu respectarea principiului confidentialitatii.
Astfel, daca medierea a avut succes si conflictul a fost solutionat, se incheie un Acord de mediere care consfinteste vointa partilor, iar instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre de expedient.
Conform acestor din urma dispozitii, partile se pot infatisa oricând in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarâre care sa consfinteasca invoiala lor. Calea medierii duce la posibilitatea identificarii unei solutii care sa satisfaca interesele tuturor partilor si prezinta numeroase avantaje:
• Partile pot ajunge la solutii care sa raspunda nevoilor acestora, având deplina putere de decizie asupra finalitatii demersului intreprins in cadrul medierii;
• Partile pot negocia obtinerea unei solutii convenabile pentru toti cei implicati in conflict;
• Se evita cheltuielile de judecata, taxele de timbru, onorariile expertilor;
• Se economiseste timp si se evita stresul generat de un litigiu derulat in fata instantei de judecata;
• Se evita expunerea publica a problemelor cu care partile se confrunta;
• Mediatorul nu decide cu privire la cine are dreptate, nu judeca ce s-a întâmplat si nu cauta vinovati, ci ajuta participantii sa discute deschis problemele si sa-si identifice solutii durabile;
• Se previn anumite conflicte viitoare care vor ajunge pe rolul instantei datorita nerezolvarii conflictului de la radacina sa;
• Partile pot apela la mediere atât anterior cât si ulterior declansarii unui conflict în instanta, la organele de cercetare sau urmarire penala în cauzele în care împacarea partilor este posibila prin lege, atât din proprie initiativa, cât si la sugestia acestor organe sau instante.